PRAKTIJK

Als je voldoende rijvaardigheid hebt opgedaan en je hebt een redelijke kans van slagen, dan wordt in overleg met je instructeur het praktijkexamen aangevraagd bij het CBR.

Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Je kunt je instructeur vragen om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. Dan leer je des te meer van het examen. Soms kan de instructeur niet mee, omdat bijvoorbeeld een examinator in opleiding voorrang krijgt.

In het examencentrum van het CBR maak je kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen aan de auto uit te voeren. Dan begint de rit. De examinator let ondermeer op mate van beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op tien examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Direct na afloop van het praktijkexamen vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Deze uitslag krijg je later ook via je mail bevestigt. Wanneer je geslaagd bent, dan kun je ongeveer twee uur na het examen je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis van de gemeente waar je woonachtig bent. Het CBR heeft dan alle gegevens digitaal naar de gemeente toegezonden. Check vooraf bij je gemeente wat je moet meenemen voor je aanvraag.

Ben je gezakt, dan licht de examinator toe op welke onderdelen je gezakt bent. Dit kun je later met je instructeur bespreken voor de vervolglessen.

Autorijschool Hanegraaf